Project Description

Share This Location!

Πρόμαχοι

T ο χωριό Πρόμαχοι είναι ακριτικό χωριό που απέχει 8 χιλιόμετρα από την Αριδαία.

Πρωτοκτίστηκε όπως διηγούνται οι παλιότεροι κοντά στα σύνορα και ήταν γνωστό στους γειτονικούς λαούς με την ονομασία Sel(ts)co Gre(ts)co,δηλαδή Ελληνικό χωριό. Το χωριό ονομάστηκε ”Πρόμαχοι” το 1926 επειδή οι κάτοικοί του υπήρξαν πραγματικά πρόμαχοι της Ελευθερίας και του Ελληνισμού καθώς πρωτοστάτησαν με επικεφαλής τον καπετάν Τσότσιο (Βέσκο Ιωάννη) στην απελευθέρωση της Αριδαίας το 1912.

Σήμερα το χωριό είναι από τα μεγαλύτερα της περιοχής, έχει το μεγαλύτερο κοινοτικό δάσος έκτασης 16.000 στρεμμάτων. Αξιοσημείωτη η ύπαρξη του πολιτιστικού συλλόγου «Άλμωπες» ο οποίος είναι γνωστός σε Ελλάδα και Ευρώπη.Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό βρίσκεται η Ιερά Μονή Οσίου Ιλαρίωνος, επισκόπου Μογλενών. Η μονή αυτή είναι ιστορική, με ιδρυτή τον ίδιο τον Άγιο Ιλαρίων, ο οποίος υπήρξε μεγάλος Ιεράρχης της Εκκλησίας του 12ου αιώνα, που έζησε και έδρασε στην περιοχή της σημερινής Αλμωπίας.

Περιληπτικά αναφέρουμε ότι ο Άγιος Ιλαρίων γεννήθηκε γύρω στα 1080-1090 μ.Χ. από ευσεβείς Έλληνες γονείς μετά από αδιάκοπες προσευχές της στείρας μητέρας του προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Κάποια νύχτα της φανερώθηκε στον ύπνο της, η Παναγία και της υποσχέθηκε ότι θα γεννήσει γιο, που θα μεταστρέψει πολλούς από την πλάνη στο φως της θεογνωσίας. Όταν συμπλήρωσε τα δεκαοχτώ του χρόνια, ο Ιλαρίων μετέβη σε κάποιο μοναστήρι της περιοχής του και εκάρη μοναχός. Ζούσε με μεγάλη άσκηση, ώστε να μιλούν γι’αυτόν όλοι οι αδελφοί της Μονής. Αργότερα του ανέθεσαν και την γερόντια του Μοναστηριού και ενώ ακόμη ήταν ηγούμενος ο Όσιος έκανε πολλά θαύματα και η φήμη του διαδόθηκε παντού. Όπως εμφανίστηκε η Θεοτόκος στη μητέρα του και της ανήγγειλε τη γέννηση του, έτσι εμφανίσθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας Ευστάθιο, προτρέποντας τον να τοποθετήσει ως Ποιμενάρχη του λαού των Μογλενών τον Όσιο Ιλαρΐωνα. Πράγματι, μετά από λίγο καιρό ο Αγιος χειροτονήθηκε Επίσκοπος Μογλενών.

Η έδρα της επισκοπής του φημολογείται ότι ήταν το σημερινό χωριό Χρυσή. Η περιοχή όμως όπου αρχιεράτευε ο Όσιος ήταν γεμάτη από αιρετικούς που ακολουθούσαν τους μονοφυσίτες Αρμενίους και Βογόμιλους. Τους αιρετικούς αυτούς τους είχε εγκαταστήσει στα Μογλενά, που ήταν τόπος εξορίας πάσης φύσεων αιρετικών, η δυναστεία των Κομνηνών. Ο Άγιος Ιλαρίων με το κηρυκτικό του έργο και τον επίμονο αντιαιρετικό του αγώνα προκάλεσε την μεταστροφή μεγάλων αιρετικών μαζών στην Ορθόδοξη πίστη.Η ύπαρξη της Μονής μαρτυρείται από τον 12 μ.Χ. αιώνα, ενώ για την περίοδο της Τουρκοκρατίας δεν υπάρχουν ιστορικές μαρτυρίες.

Οκτώ αιώνες αργότερα, ο τότε Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης και νυν Μητροπολίτης Ιωήλ ερευνώντας τα σχετικά με τον βίο του Αγίου Επισκόπου Μογλενών Ιλαρίωνος (1134-1164) συνάντησε τα πρώτα στοιχεία για την ύπαρξή της. Οι μαρτυρίες του βίου αδήγησαν στο συμπέρασμα οτι στη θέση που βρίσκεται σήμερα το χωριο Πρόμαχοι Αριδαίας βρισκόταν η Μονή των Αγίων Αποστόλων, πνευματικό κέντρο της περιοχής με πολυάριθμη Αδελφότητα, την οποία ο ίδιος ίδρυσε και όπου κατά την επιθυμία του ενταφιάστηκε.